Museon alkuvaiheet

Rannan kylälehti 1/1999

Kestilän kunta on siitä erikoinen paikkakunta, ettei sillä ole omaa kotiseutumuseota. Vielä.

Kunnan kulttuuritoimen kansioissa löytyy kyllä nippu papereita, joista selviää että kuntaan on yritetty perustaa kotiseutumuseota useampaankin otteeseen. Työ on kuitenkin jäänyt aina kesken, kun olisi pitänyt ryhtyä ositoimin. Moni teistä varmaan muistaa, miten museota suunniteltiin Siikajoen rantamaisemiin kirkonkylään ns. Ranta-Kestin taloon. Myöhemmin esillä oli kunnanhallituksenkin siunaama vaihtoehto, jossa keskellä kirkonkylää sijaitseva vanha seurakuntakoti tulisi museokäyttöön. Kupaakaan suunnitelmaa ei saatu vietyä loppun asti.

Viime talven aikana museoajatus sai uutta tuulta purjeisiinsa. Puhuri syntyi missäpäs muualla kuin Hyvölänrannalla. Kyläläiset päättivät osana laajempaa kylähanketta perustaa kylälle talonpojan museon. Mutta jälleen tuli eteen tilaongelma eli mihin entisajan talonpojan elämää valaiseva museonäyttely sijoitettaisiin. Sopivan arvokasta paikkaa ei museolle tuntunut löytyvän- Myös vastuukysymykset askarruttivat kyläläisiä: eihän kyläyhdistys ollut ilman sääntömuutosta edes oikeutettu museotoiminnan harjoittamiseen. Suuri askel eteenpäin oli Kestilän museoyhdistyksen perustaminen tammikuussa 1998. Yhteisen museohankkeen vetäminen ei jäänyt enää vain hyvölänrantalaisten kontolle. Tilakysymyskin ratkesi tyydyttävällä tavalla: ensivaiheessa rakennetaan museokokoelma vanhan viljamakasiinin tiloihin kirkonkyälle.

Museo ei synny käden käänteessä. Vanhojen esineiden kokoelman voi kyllä pystyttää minkä tahansa ladon nurkkaan vaikka viikossa, mutta tuolloin kyseessä onkin keräelmä eikä mikään museo. Museoesineet täytyy konservoida, luetteloida ja dokumentoida. Esillä oleva kokoelma on järkiperäisen kerätyksen ja suunnittelun tulos eikä sattumanvarainen otos erilaisia tavaroita esi-isiemme ajalta.

Tämän kevään aikana kunnan alueella järjestetään museoesineiden keräys. Kunnan hallussa on jo jonkin verran esineistöä, mutta laadukkaan museokokoelman rakentaminen niiden varaan ei vielä onnistu. Ensisijaisesti etsimme talonpoikaisklttuuriin ja käsityöammattien harjoittamisee liittyviä esineitä ja dokumentteja.

Miten työ sitten jatkuu kevätkeräyksen jälkeen? Viljamakasiinin lattiaremontti on näillä näkymin valmis kesän aikana. Esineiden luokittelu, dokumentointi ja museokokoelman suunnittelu käynnistyvät jo tänä keväänä. Mikäli suuria mutkia ei tule matkaan, voi hyvällä syyllä odottaa, että Kestilässä juhlitaan oman kotiseutumuseon avajaisia jo tämän vuosituhannen puolella.

Kimmo Rauatmaa
Sivutoim. kultt. siht.